חווית שייט עם טיול המשלב אוכל יפני מסורתי
שייט מאורגן ליפן משלב מפגשים עם אוכל יפני מסורתי. החל מסושי קלאסי, ראמן לוהט וקארי יפני, ועד מנות רחוב כמו אוקונומיאקי וטאקויאקי. כן, יהיה גם סושי. איך לא?
מאת כתב תיירות
יפן היא הרבה יותר ממדינה יפהפייה עם תרבות עשירה, היסטוריה ייחודית ומנהגים מפתיעים
יפן של היום היא מעצמה גסטרונומית. המאכלים הייחודיים שלה, שבעבר נראו “זרים” “ומוזרים” בעיניי אנשים מערביים, כבשו בשנים האחרונות בסערה את העולם. ובראשם הסושי. אין כמעט שכונה, בעולם הגדול כמו-גם בישראל, שאין בה לפחות סושייה מוצלחת אחת. גם המאכלים האחרים, עם השמות “המוזרים” תופסים מקום של כבוד בתפריטיהן של מסעדות רבות מחוץ ליפן.
מה הפלא שהמוני התיירים המבקרים מדי שנה בארץ השמש העולה שמים דגש מיוחד לא רק על ביקורים במקדשים והתפעלות מפריחת הדובדבן או השלכת המרגשת, אלא גם על ביקורים תכופים במסעדות מקומיות ובדוכני מזון הפזורים ברחובות. התיירים משתוקקים לחוות את יפן גם דרך קיבתם. וכי יש חוויה חושית מסעירה מזו?
השינוי בגישה של התייר המתוחכם הביאה את חברות הנסיעות בעולם, וגם בארץ, להכניס לתוכנית הטיולים של שייט מאורגן ליפן גם ביקורים מודרכים במסעדות ובדוכני אוכל. וזאת, שלא כבעבר, לא רק כדי להשביע את רעבונם של המטיילים, אלא להעניק להם חוויה ייחודית המשפיע חזק הן על בלוטות הטעם והן על הזיכרון מהטיול.
מישראל יוצאים ליפן טיולים מאורגנים רבים, בליווי מדריך ישראלי. הטיולים המיוחדים יותר הם אלה המשלבים שייט מאורגן ליפן עם טיולי עומק יבשתיים.
רוב מסלולי ההפלגה האלה כוללים את סיאול שבדרום קוריאה כנמל יציאה או כנמל סיום. הדבר מאפשר למטיילים לחוות “בכרטיס אחד” שתי מדינות אסיתיות מובילות וגם לסעוד היטב בשתיהן ולראות את ההבדלים.
השייט המאורגן ליפן בליווי מדריך ישראלי צמוד מכפיל את החוויה של המטייל ביפן. מצד אחד כל בוקר הוא מגיע בנינוחות ליעד חדש, בספינה שהיא מלון צף 5 כוכבים פלוס לכל דבר, יורד לטיול מאורגן בחוף ובסיומו חוזר לאנייה ולהפלגה ליד הבא.
מצד שני הוא נהנה מכל היתרונות המובהקים ששייט יכול להציע: מחדרים מפנקים ועד ארוחות גורמה עם נגיעות אסיתיות מובהקות, קזינו, רחבות ריקודים, ספא ובריכות וחנויות פטורות ממכס. וכל זה ללא נסיעות יבשתיות ארוכות ומתישות וללא צורך להחליף מלון מדי לילה.
מתי עדיף לטייל ביפן?
יפן היא מדינה יפהפייה לאורך כל ארבע עונות השנה שלה. רבים סבורים תקופת האביב פריחת הדובדבן היא התקופה העדיפה. טעות: הסתיו יפה ומרגש לא פחות. בסתיו העצים הרבים נתונים בשלכת ונצבעים בצבעים חמים עזים. יש אומרים שהחוויה בצפיה בשלכת בסתיו עולה בעוצמתה על החוויה שבפריחת הדובדבן.
מה הפלא: 70% משטחה של יפן מכוסים ביערות. רובם של עצי היער הם נשירים. פי ארבעה מאשר באירופה. בסתיו גם ההפרשים בין הטמפרטורות ביום ובלילה הולכים וגדלים. אלה בדיוק הסיבות מדוע העלים משנים את הצבעים שלהם מירוק לקשת צבעונית מרהיבה של חום-אדום-כתום-צהוב.
נחזור לחוויה שאיתנו פתחנו: אוכל. היפנים מומחים בשימור מסורות קולינריות עתיקות וביצירת טכניקות בישול חדשות. המטבח היפני משקף את התרבות הייחודית של היפנים: איפוק, דיוק, אסתטיקה.
המטיילים בקרוז מאורגן ליפן יסיירו בשווקים, יכירו חומרי גלם, יאכלו בדוכני רחוב וגם במסעדות, ויכירו מקרוב את הטעמים המיוחדים של הראמן והמיסו, הסושי ואמנות הכנת הטמפורה, וגם ילגמו תה וסאקי.
דגים הם חומר גלם מאד פופולרי ביפן. שוק הדגים החדש של טוקיו נחשב לשוק הדגים הגדול בעולם. ביקור בו יגלה איך מתנהלות מכירות פומביות של דגים ואיך מתנהלת הדינמיקה המורכבת כל כך, מהדייג והיצרן – דרך עשרות ידיים ומתווכים – עד המסעדן המגיש אוכל יפני מסורתי והצרכן הסופי.
יעדים נוסף של מטיילים חובבי אוכל יפני מסורתי יהיה במסעדה המכינה דאשי (Dhashi), ציר הדגים היפני הכל כך מיוחד וגם מפעל המייבש דגים.
המטבח היפני המסורתי: 13 מאכלי חובה
להלן 13 מאכלים יפניים, מתוך אלפים, המוגשים במסעדות יפן ובדוכני רחוב שבלעדיהם הטיול שלכם ביפן לא יהיה שלם:
- ראמן – בניגוד למה שמקובל לחשוב, הראמן לא נולד ביפן אלא בסין. ראמן הוא מרק אטריות חיטה סיניות על בסיס ציר דגים או בשר. את הראמן מגישים עם סויה או מיסו ומוסיפים למעלה ביצה רכה, רצועות בשר כלשהו וירקות.
- סובה – אטריות כוסמת בצבע חום כהה שמוגשות חם או קר עם פיסות של אצות-ים. אפשר להוסיף טמפורת שרימפס, טופו, גבינה וכדומה. במנות סובה קרות, צריך לטבול כמות קטנה כל פעם ברוטב צויו ואז לאכול מהרוטב באמצעות מקלות אכילה.
- איטריות אודון – איטריות לבנות, עבות עשויות מחיטה. האודון לרוב מוגש כמנה חמה. נהוג לתבל את המנה ברוטב קארי יפני.
- יאקי-סובה – אטריות חיטה סיניות בסגנון ראמן. היאקי-סובה מוקפץ יחד עם רוטב יאקי-סובה, בתוספת כרוב, גזר וכדומה, ולפעמים גם ביצת עין.
- אוקונומיאקי – פנקייק יפני בבלילה עם תבלינים עשויה מקמח. הפנקייק מכיל את רוטב האוקונומיאקי. אפשר להוסיף לו מגוון של מרכיבים כמו פירות ים, ביצת עין, ירקות ועוד.
- קארי יפני – מוגש עם בצל, תפוח אדמה וגזר, וגם עם טופו או מנת בשר. קארי נפוץ במיוחד הוא שניצל חזיר או עוף. רוטב הקארי מוגש עם אורז לבן בצד.
- שאבו-שאבו – מנה פשוטה של מצרכים שונים בתוך קערה חמה: ירקות ובשר חתוכים דק שאותם בישלו במים רותחים בתוספת רטבים. לרוב מכינים את המנה לנגד עיניהם של הסועדים.
- יאקי-ניקו – ברביקיו בסגנון קוריאני. גם הוא מוכן לרוב על שולחנם של הסועדים ולנגד עיניהם.
- גיודון – קערה עם אורז לבן בתוספת רצועות בשר בקר, בצל מטוגן שמבושל ברוטב מתוק עם דאשי (ציר דגים ואצות ים), רוטב סויה ומירין. לפעמים בתוספת ביצה חיה או אלומה.
- פנקייק יפני – להבדיל מאוקונומיאקי, הפנקייק היפני הוא טוויסט חדש לפנקייק המערבי. הפנקייק בסגנון יפני אוורירי כמו סופלה ועבה כמו עוגה.
- סושי – המאכל היפני המוכר ביותר. סושי יפני שונה מהסושי שאנחנו מכירים בישראל ובמערב: סשימי (רצועות דקות של דג חי) וניגירי (רצועת דג חי מונחת על כדור אורז). ביפן נהוג להזמין סושי סושי, ללא קומבינציות עם מיונז או טריאקי, אלא בליווי ג’ינג’ר, ווסאבי ורוטב סויה בלבד. רוצים להכיר את סודות המטבח היפני המסורתי?
- חטיפים מיוחדים בקונביני – אי אפשר לטייל ביפן מבלי להיכנס לחנויות נוחות. שם תמצאו אוניגירי (משולשי אורז ממולאים) וחטיפים יפניים מוזרים, כמו חטיף אפונה מותפחת או חטיף מקורמל בסגנון במבה.
- גלידת מאצ’ה – צמח יפני שמהעלים שלו מכינים תמצית תה. גלידת המאצ’ה היא דרך נהדרת ליהנות מהטעם המיוחד של התה בלי המרירות שבו.
מסעדות ביפן: המלצות
האוכל ביפן רובו זול מאשר בישראל. בעיקר כשאוכלים אותו במסעדות עממיות או בדוכני הרחוב.
אבל מי שרוצה פעם אחת (או יותר) להתפנק במסעדה איכותית במיוחד – ולשלם בהתאם – מוזמן לבחון את הרשימה הבאה של מסעדות בעלות מוניטין.
- Sukiyabashi Jiro (すきやばし次郎) – בגינזה, טוקיו. אחת המסעדות המפורסמות בעולם, מתמחה בסושי, עם שלושה כוכבי מישלן.
- Ichiran Ramen (一蘭) – רשת ראמן פופולרית שבה אפשר להתאים את המנה לטעמו האישי של הסועד.
- Narisawa – במינאטו, טוקיו. מסעדה חדשנית ויוקרתית.
- Tsunahachi Tempura (つな八) – מסעדת טמפורה איכותית בת 90 שנה.
- Gion Karyo – בקיוטו. אווירה יפנית אותנטית וגסטרונומיה מוקפדת.
רוצים לדעת עוד על שייט מאורגן ליפן בשילוב סיורים גסטרונומיים, התפור בדיוק לצרכים שלכם?
התשובה היא “תרבותו“. לטייל עם אנשים כמוכם.
טלפון: 03-5260090